Adventures: Ik ga naar Boedapest

Zoals ik jullie al vertelde in de eerste ”On My Mind” staat er een tripje Boedapest op de planning en nog heel snel ook. Tijd om voorbereidingen te treffen en het één en ander uit te zoeken over deze, zo is mij verteld, mooie stad. Sanne leerde mij tijdens onze trip naar Lissabon in maart hoe je alles uit je citytrip haalt dus ben ik op een regenachtige, vrije dag met mijn laptop de Bagels & Beans in gedoken om me te verdiepen in alles wat Boedapest te bieden heeft. Natuurlijk deel ik dit graag met jullie!

passport-case

Vervoer

Hoewel er regen op komst is tijdens onze trip lijkt het me leuk een dag (of twee) de stad te verkennen met de fiets. Je kunt in Boedapest op veel plekken fietsen huren en hoewel de stad niet helemaal gericht is op fietsers zijn er wel fietspaden (die blijkbaar ook abrupt weer op kunnen houden). Op de fiets beweeg je je natuurlijk easy en snel door de stad en daarnaast is het ook nog eens gezond. Ons hotel zit gelukkig midden in het drukke gedeelte van Pest waardoor we ook veel kunnen wandelen.

Tijdens citytrips maak ik normaliter graag gebruik van Uber, nu is het zo dat Uber sinds halverwege 2016 verboden is in Boedapest en je dus aangewezen bent op het openbaar vervoer of de gewone taxi. In Boedapest liggen de prijzen laag, dus waarschijnlijk zullen we zo nu en dan gebruik maken van de luxe van een taxi.

Parlementsgebouw

Ik denk dat dit gebouw typisch is voor Boedapest. Als je afbeeldingen van Boedapest zoekt, krijg je ook ontelbaar vaak foto’s van het parlementsgebouw. Dit is immens groot en wil ik natuurlijk graag met eigen ogen bewonderen. Schijnt zowel bij dag als bij nacht een prachtige plek te zijn.

Kettingbrug

De kettingbrug is misschien wel net zo typerend en daarnaast ook gewoon erg mooi om te zien. De brug zorgt ook nog eens voor een goede verbinding tussen Buda en Pest, dus is naast aangenaam om naar te kijken ook nog eens heel nuttig.

Vissersbastion

Ik denk dat dit de derde must see is als je nog nooit in Boedapest bent geweest. Het is een heel mooi bouwwerk waar je lekker rond kunt wandelen en over kleine paadjes naar boven kunt. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de Pest zijde. De Matthias kerk zit hier ook in de buurt, dus mochten we nog tijd over hebben dan kunnen we die natuurlijk ook meepikken.

Markthal

De grote markthal van Boedapest is uitgeroepen tot de de mooiste van Europa. De architectuur schijnt heel erg mooi te zijn, dus dat wil ik graag met eigen ogen zien. Daarnaast is er natuurlijk eten te krijgen, iets wat ongeveer elke aangelegenheid leuk(er) maakt.

Gellértheuvel

Voor het mooiste uitzicht over zowel Buda als Pest schijn je de klim naar de top van de Gellértheuvel te moeten maken. Vanaf hier kun je de hele stad zien en daarnaast bevind zich op de top een fort, de Citadel, waar je voor minder dan één euro naar binnen kunt. Ook staat er een vrijheidsbeeld op de top, waar ik benieuwd naar ben.

Tram 2

Was het in Lissabon Tram 28, is het in Boedapest Tram 2. Ook dit noemen ze één van de mooiste, historische tramlijnen van de wereld. Voor nog geen euro maak je een ritje in deze tram waarbij je het nuttige met het aangename combineert: je spaart je beentjes en kunt meteen een heleboel van Boedapest zien. Lijkt me zeker de moeite waard.

Széchenyi Bath

Inbegrepen bij de reis en dus sowieso op onze planning. Een badhuis bezoeken hoort er volgens mij echt bij wanneer je een tripje maakt naar de hoofdstad van Hongarije. Dit is een van de grootste badhuizen van Europa met meerdere baden. Deze schijnen én lekker warm te zijn én veel goede mineralen te bevatten waardoor een bezoekje hieraan niet alleen ontspannend is maar ook nog eens gezond.

Varen over de Donau

Mochten we wat regen-vrije uurtjes kunnen pakken (waar ik natuurlijk wel vanuit ga, stay positive) dan zou ik heel graag een rondvaart maken over de Donau. Ik heb hiervoor een leuke budgettip gelezen. Een rondvaart schijnt niet heel voordelig te zijn, maar je kunt gewoon de pont nemen. Met de pont kun je bijna twee uur lang genieten van veel moois dat Boedapest te bieden heeft, voor een prikkie. Daarnaast mag je zelf hapjes en drankjes meenemen, sounds good to me en brengt me meteen bij het volgende punt.

Food

Is het raar als ik zeg dat ik me hier nog het allermeest van alles op verheug? In Boedapest stikt het van de hotspots waar ik maar al te graag wil neerstrijken voor bijvoorbeeld een smoothiebowl, wafels, pancakes, smoothies en lekkere koffies. Maar naast deze hotspots heb ik ook best zin in een bordje met Hongaarse lekkernijen. Met een Hongaarse ex-schoonfamilie heb ik al vaker mogen proeven wat het lekkere, lokale eten en dat mis ik zeker. Een Lángos (of twee) gaan dus zeker mijn maagje in. Ik heb hotspots als Giselle, Kiosk, Hummus Bar, Szimply en de Ruin Bars hoog op mijn lijstje staan.

Budgetlife

Iets wat me stiekem heel blij maakt is het feit dat Hongarije in de top 10 van de goedkoopste landen van Europa staat. Je schijnt je steeds te verbazen over hoe weinig alles kost en wie vind dat nou niet fijn? Nu hebben we wel afgesproken dat we voor light packing gaan en ook wat tijd gaan maken om lekker te shoppen, wat in Pest heel goed schijnt te kunnen. Hiermee zullen we het allemaal net wat minder ‘budget’ maken, maar achja: je leeft maar één keer.

Q: Ben jij wel eens in Boedapest geweest? Heb je aanraders?

simonevissers-com

3 thoughts on “Adventures: Ik ga naar Boedapest

  • Wat tof dat je naar Boedapest gaat! Het is zo’n mooie stad. Vooral het Parlementsgebouw daar vond ik prachtig, maar de badhuizen zijn inderdaad ook zeker de moeite waard, net als de heuvel. Net als jij vond ik het ook een groot pluspunt dat Boedapest zo betaalbaar is. Je kunt er heerlijk uit eten gaan voor echt weinig geld – ideaal!

  • Ik ben er nog nooit geweest, zoals je weet haha, maar het lijkt me echt een mooie en leuke stad! Leuk trouwens ook dat een bezoekje aan het badhuis bij jullie reisje is inbegrepen. Ik vind een stad per fiets verkennen ook een fantastisch idee, maar in Lissabon met al die bergen misschien iets minder succesvol haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.