Happiness: Treat Yourself

Gelukkig zijn vind ik persoonlijk een lastig begrip. Er zijn altijd wel dingen die goed gaan, of zelfs heel goed gaan en dingen die juist wat minder gaan. Fijner vind ik het daarom om te spreken van geluksmomenten. Groot of klein: momentjes die ervoor zorgen dat je je goed voelt om wat voor reden dan ook. Ik heb er een aantal op een rij gezet, waardoor ik de laatste tijd het geluksgevoel heb ervaren.

smoothiebowl
Uitgebreid de tijd genomen voor dit zondagse ontbijtje.

Verantwoordelijk voor je eigen geluk?
Tijdens mijn opleiding International Lifestyle Studies, die draaide om hoe je de kwaliteit van leven van diverse doelgroepen kunt verbeteren, had ik onder andere vakken over geluk. Hier leerde ik dat je geluk afhangt van drie onderdelen: ongeveer een kwart van je geluk is genetisch bepaald, de helft van je geluk hangt af van je levensomstandigheden en de derde, ook ongeveer een kwart, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Door de juiste mindset en het maken van de goede keuzes (of in ieder geval tevreden zijn met de keuzes die je maakt) kun je dus als het ware geluk creëren. Tijd om te delen hoe ik dat doe:

   1. Eten
    Food is life! Goed voor jezelf zorgen ook. De laatste tijd kies ik mijn boodschappen heel bewust uit op wat gezond is én wat ik lekker vind. Ik kijk hierbij niet meer naar de prijs, omdat ik merk dat ik echt meer geniet van gezonde dingen als ik gewoon koop waar ik zin in heb. Voorbeeldje: frambozen, aardbeien en blauwe bessen sloeg ik vaak over. Ik ging prijstechnisch liever voor appels en peren. Toen ik merkte dat ik gewoon het fruit ging kopen waar ik zin in had (de ene keer appels, de andere keer frambozen), genoot ik er ook echt van. Ook maak ik meer tijd om boodschappen te doen, te koken, nieuwe recepten te proberen en mijn voeding te preppen. Ook kies ik er nu bewust voor om af en toe te cheaten (sushi, pizza, chocolade, chips en vegaburgers wil je toch helemaal niet missen in je leven?) of juist om een traktatie te skippen. Hier bewust mee bezig zijn, maakt me heel blij.
   2. Sporten
    Ik denk dat iedereen in mijn omgeving langzamerhand gek van me aan het worden is. Ik praat veel over sporten, heel veel. Best irritant denk ik, voor diegenen die helemaal niet into het sporten zijn. Maar ik voel me er gelukkig door. Van mijn twee banen ervaar ik zo nu en dan best wat stress en het is eigenlijk ook best wel druk. Sommige mensen verklaren me voor gek dat ik dan ook nog 4 avonden in de sportschool doorbreng, maar het zorgt er écht voor dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Tijdens het sporten vergeet ik de tijd én wat er nog allemaal op mijn to-do list staat. Ik ben bezig met mijn oefeningen, het verbeteren van mijn techniek en het verhogen van het gewicht. Heerlijk! Mocht je willen beginnen met trainen: creëer een ritme wat goed is vol te houden, bijvoorbeeld twee vaste avonden in de week, en ga hier 13 weken lang mee aan de slag. Het duurt namelijk 13 weken om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren (bron: Sportcity) en na die weken gaat het als vanzelf.
   3. Bloemen
    Het zonnetje schijnt weer de afgelopen dagen en dat maakt dat ik zin heb om naar buiten te gaan. Afgelopen weekend had ik een vrij moment waarop ik kon doen wat ik wilde. Ik wandelde met een lekker muziekje in en kwam aan bij de AH XL, waar een grote bloemenstand was opgezet. Ik besloot weer eens bloemen voor mezelf te kopen en dat was een heel goed idee. Elke keer bij het thuiskomen word ik blij van de aanblik van de bos rozen. Klinkt gek, maar is echt waar. Iemand anders een geluksmomentje bezorgen kan natuurlijk ook en is misschien minstens net zo leuk én daar hoef je niet eens voor naar de winkel want tegenwoordig kun je heel makkelijk bloemen laten bezorgen, bijvoorbeeld door debloemist.nl die helemaal helemaal gespecialiseerd is in bloemen bezorgen. Het leukste aan iemand anders blij maken? Dat je er zelf ook een goed gevoel aan overhoudt.
   4. Slapen
    De term is een beetje 2018, maar Oh My God, wat heb ik de laatste tijd veel geleerd over slapen en vooral van het belang hiervan. De reden hiervoor was minder leuk want waar ik eerst altijd heel makkelijk in slaap kwam, was dat de afgelopen tijd wel anders. Niet alleen het in slaap vallen, maar ook het doorslapen werd een probleem. Ik werd gillend wakker, kwam dan niet meer in slaap en was ontzettend moe gedurende de dag. Daarom heb ik mijn patroon aangepakt. Trainen, douchen, eiwitjes eten en dan lezen. Vaak neem ik er een kopje thee bij. Daarna ga ik lekker in bed liggen waar ik vaak nog even een kaarsje aansteek en een rustgevende roomspray gebruik. Ik ben alweer een aantal keer (uitgerust!) wakker geworden van de wekker en ik kan jullie zeggen: het is heerlijk.
sushi-bloemen
Jezelf verwennen met bloemen én sushi is echt de moeite waard.

Q: Hoe zorg jij je voor je eigen geluk?

simonevissers-com

Note: dit artikel bevat een samenwerking, maar is niet ontstaan uit een samenwerking. Deze samenwerking heeft de insteek en oprechtheid van het artikel niet beïnvloed.

9 thoughts on “Happiness: Treat Yourself

 • Een heel inspirerend artikel en mooi om te lezen wat jouw geluk brengt. Ik kan enorm genieten van een bloemen en een wandeling en sinds kort weer begonnen op het roeiapparaat.

 • Yes, hij is er! Ik ben ook helemaal fan van de kleine geluksmomentjes. Zoals je weet zit dat bij mij absoluut niet in sporten en gezond eten en ben ik echt een cheap skate. Moet eens eventjes goed nadenken over waar het bij mij dan in zit… Op het gebied van eten zit bij mij het geluk echt in balans hebben, maar mezelf niet echt iets ontzeggen (lees: viandelleke in de avond). Een bloemetje in huis doet zeker veel voor m’n humeur, zeker omdat ik dat niet zo vaak heb denk ik! Maar ook gewoon dingen zoals een fietstochtje in de zon of een vakantie in het vooruitzicht (can’t wait!). PS je huisje is echt zo fotogeniek, jaloers.

  • Dat vind ik ook een hele mooie, dat geluk ‘m zit in de balans. Heeft me ook geïnspireerd tot mijn volgende boogartikel die nog online moet komen! Btw érg blij met je compliment over je huisje omdat ik minstens zo jaloers ben op de jouwe!

 • Goed dat je bewust bezig bent met de basis voor je geluk. Ik ben zelf mijn sportvibe een beetje verloren. Ik ben wel van plan het weer op te pakken, maar eigenlijk pas na mijn verhuizing over 1,5 maand (oeps). Fijn dat je weer beter slaapt, uitgerust zijn helpt heel erg mee aan een goede dag.

 • Wat een prachtig artikel! Mooi om te zien wat jij eraan doet om je eigen geluk te beïnvloeden. Fijn om te horen dat je ook weer wat beter slaapt! Sinds kort ben ik weer begonnen met hardlopen en dat geeft me echt een gelukkig gevoel, vooral als ik terugkom van een rondje hardlopen 😉 Bloemen maken mij ook altijd blij. Ik ben ook zeker van plan om mezelf regelmatig op bloemen te trakteren als ik straks mijn eigen huisje heb.

  • Ik vind het altijd zo leuk om te horen als sporten dezelfde invloed heeft op andere mensen! Ook het gevoel achteraf is inderdaad heerlijk. Heerlijk doel ook om jezelf regelmatig te trakteren op bloemen, het is echt zoiets kleins met een groot effect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.