Healthy Lifestyle: hoe ik 5 kilo afviel met een kantoorbaan

Al 2 jaar en 9 maanden heb ik een kantoorbaan. Wat moest ik hier aan wennen, na mijn job bij de sportschool. Zitten, zitten en nog eens zitten. De eerste weken had ik last van heel mijn lichaam en na de eerste maanden was ik een aantal kilo aangekomen. Niet omdat ik anders at, maar gewoon omdat ik de hele dag maar zat (dat rijmt). De afgelopen jaren heb ik geprobeerd een balans te vinden en ik moet zeggen dat dat het laatste half jaar aardig is gelukt! Afvallen met een kantoor baan kan! Ik voel me fit, ben (bijna) vijf kilo afgevallen en heb geen moeite meer met dat zitten. Ik deel vandaag mijn ervaringen en tips.

Wennen

Begin je net met een nieuwe baan? Geef jezelf dan de tijd om te wennen! Een nieuwe baan eist al een hele hoop van je. Je krijgt bergen met nieuwe informatie, bent in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Dat is vermoeiend en daar moet je jezelf ook even de tijd voor geven. Neem de eerste weken je vrije tijd serieus en gebruik deze echt om uit te rusten! Hierdoor zul je merken dat je jezelf niet nog meer moe maakt dan nodig, waardoor je (onbewust) meer trek krijgt in ongezond en makkelijk eten.

Plan maken en doelen stellen

Zitten de eerste paar weken erop en ga je niet meer vol spanning naar je werk? Maak dan een plan! Eet je mee op je werk of ga je je eigen lunch meenemen, hoe laat ben je thuis, hoe vaak kun je sporten? Schrijf een plan voor jezelf uit zodat je geen onrealistische doelstellingen kunt maken. Vijf keer sporten als je dagen maakt tot acht uur ‘s avonds is bijvoorbeeld iets wat niet realistisch is. Ook al heb je wel tijd, maar vind je sporten niet zo leuk: zet je doel niet op vijf keer! Ook dat is niet realistisch en daarvan krijg je alleen maar het gevoel te falen.

afvallen met een kantoorbaan
En zo ziet vijf kilo minder eruit!
Bewegen

Beweeg! Naast je ”sport” momenten zul je met een kantoorbaan nog wat extra beweging in moeten lassen, want de hele dag op een bureaustoel zitten is schadelijker dan je denkt. Probeer elk uur een wandelingetje te maken naar bijvoorbeeld het koffieapparaat of naar het bureau van een collega. Maak een wandeling in de koffie- en/of lunchpauze of ga ‘s avonds te voet naar de supermarkt. Ga je naar een vriendin? Neem dan eens de fiets in plaats van in de auto te stappen. Wat extra beweging is zo gemakkelijk in te bouwen!

Sporten

Kies voor een sport die je leuk vind. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen vrolijk wordt van de sportschool en daarom ben ik er ook echt voorstander voor iets te kiezen wat je leuk vind. Hou je van wandelen? Download een leuke podcast en je bent zo een uur onderweg. Een zwembad dichtbij? Ga dan eens baantjes trekken. Een squashbaan in de buurt? Misschien vind je dat wel super leuk. Probeer het vooral eens uit. Sporten kan zo leuk zijn!

afvallen kantoorbaan
Vijf kilo afgevallen maar wel spieren gekweekt! Januari vs. Juni.
Eten

Eten, heel belangrijk wanneer je wil afvallen met een kantoorbaan. Wanneer je op een kantoor zit en er wordt om je heen regelmatig gesnackt, is het misschien niet gemakkelijk om daar vanaf te blijven. Het draait hier ook helemaal om het aanleren van een gewoonte. Zorg dat je een lijstje hebt met snacks en lunches die je lekker vind en die goed vullen. Zorg ook dat je altijd wat dingen in je tas hebt zitten. Mijn go to producten: bouillon, bananen, kwark, kersen, maïswafels, pindakaas en eiwitrepen. Qua lunch is het belangrijk om af te wisselen: van maandenlang crackertjes met hummus wordt je uiteindelijk niet vrolijk. Je kunt bijvoorbeeld voor twee dagen iets ”preppen”. Bak eiwitpannenkoeken of een omelet en neem deze mee, bereid een salade voor of maak eens wraps. Ook van lekker vers brood word ik altijd vrolijk. Ik zorg dat ik altijd iets van paprika of komkommer bij me heb, om mijn lunch nog iets meer vullend te maken.

Qua avondeten eet ik eigenlijk alles, maar heb ik mijn porties koolhydraten gehalveerd. Zo eet ik nu bijvoorbeeld 40 gram ongekookte rijst in plaats van 80 gram. Ik eet wel extra veel groente en dezelfde hoeveelheid vlees(vervanger). Hierdoor ligt mijn bord nog steeds helemaal vol, maar krijg ik minder binnen. Let er ook goed op wat je ‘s avonds nog naar binnen werkt. Volgens mij is dit voor veel mensen een probleem. Ik heb mezelf aangeleerd ‘s avonds na het avondeten niets meer te eten behalve wanneer ik getraind heb. Drink vooral goed en zorg dat je altijd lekkere theetjes en eventueel een suikervrije siroop of light frisdrank in huis hebt. Zelf heb ik altijd een fles Rivella en een zak ijsblokjes in huis. Dit voelt voor mij als een echte treat!

gezond ontbijt

Misschien zijn deze gezonde recepten op mijn blog een inspiratiebron voor je:
Makkelijke acaibowl / Simpele pokébowl / Gezonde wafels / Courgettesoep met gerookte zalm

Belonen

Vergeet vooral jezelf niet af en toe te belonen, ook dat hoort bij afvallen met een kantoorbaan. Van jezelf dingen ontzeggen is nog nooit iemand vrolijk geworden. Zorg hierbij wel dat je het in de hand hebt. Wordt er taart getrakteerd die je heel lekker vind? Doe dan lekker mee. Is er een traktatie waar je eigenlijk niet dol op bent? Sla deze dan gewoon over, want waarom zou je iets eten waar je niet eens zin hebt? Ik word dan zelf altijd blijer van mijn eigen snackjes! Neem ook zeker in het weekend wat lekkere dingen en zeg geen etentjes of feestjes af voor deze nieuwe leefstijl, maar doe het gewoon met mate.

Balans & dus eindelijk afvallen met een kantoorbaan

De balans is het belangrijkst! Jezelf dus niets ontzeggen maar jezelf wel inhouden wanneer het niet perse nodig is om iets te eten. Genoeg drinken en voldoende bewegen. Jezelf aansporen ook om te bewegen, ook als je moe bent. Vaak kan inspanning juist voor ontspanning zorgen en slaap je daardoor bijvoorbeeld beter waardoor je de volgende dag weer fit op kantoor zit!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips voor afvallen met een kantoorbaan. Natuurlijk kun je deze tips ook toepassen als je niet perse wilt afvallen, maar wel gezonder wilt leven. Zorg dan dat je calorie-inname hoog genoeg is (op een gezonde manier: noten, avocado, kip, hummus etc) zodat je geen kilo’s kwijt raakt.

15 thoughts on “Healthy Lifestyle: hoe ik 5 kilo afviel met een kantoorbaan

 • Wat ben je goed bezig simone. Het is inderdaad altijd een strijd om met een kantoorbaan af te vallen maar je hebt een paar goede tips gegeven.

 • Goed gedaan en fijne tips! Ik heb ook een kantoorbaan en heb aanleg om dik te worden. Ik probeer zoveel mogelijk te lopen en ga het sporten weer oppakken.

 • Ik denk dat mijn huidige job ook een van de oorzaken is dat ik wat ben aangekomen. Het zitten inclusief het een hele dag door eten. Dat helpt allebei niet :p Maar ik ben het nu ook aan het aanpakken dus ik hoop binnen een paar maanden ook wat resultaat te zien. Goed bezig alleszins!

 • Wauw, echt zo goed van je! Ik heb wel echt een probleem met het eten, hahah. In de ochtend en avond gaat het prima, maar die tijd daartussenin ‘verpest’ ik mijn eetpatroon bijna dagelijks. Geen idee hoe ik dat goed kan aanpakken. Misschien toch door meer eiwitrijke tussendoortjes te eten, zoals kwark of bananenpannenkoekjes.

  Liefs,
  Marloes

  • Hé wat grappig! Dat hoor ik echt bijna nooit. Of ja, grappig, eigenlijk helemaal niet. Ik zou inderdaad focussen op tussendoortjes die gezond, vullend en vooral lekker zijn. Ik denk dat je je cravings alleen op die manier voor kunt blijven!

 • Handige tips en goed gedaan! Ik werk al jaren in kantoorbanen, maar zit nu op een plek waar vaak taart is en er ook een snoeppotten-cultuur heerst. Dat is soms best lastig te vermijden, maar ik probeer ook afspraken met mezelf te maken over wat ik wel en niet mag 😉

 • Wauw! Heel knap! Zelf werk ik voorlopig nog niet, maar toch fijn deze tips. De laatste tijd was ik best slecht bezig op het gebied van sporten/gezond eten. Op een gegeven moment word de drempel om “normaal” te eten en een beetje te bewegen dan ook steeds groter. Dus dit is echt een fijne reminder dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn en je niet teveel van jezelf moet verwachten meteen.

 • Super knap gedaan! Deze ouwe rot in het vak gaat al jaren zittend door het leven en kan ook nog wel wat opsteken van deze fijne tips. Aan het puntje beweging probeer ik door middel van onze wandelclub te werken, maar verder staat het sporten op een laag pitje (uit). Ik denk dat balans het keyword is in mijn levensstijl, vooral als het om eten gaat. Gelukkig hou ik van gezond eten, dus dat voelt niet als een straf. Wil niet zeggen dat ik gisteren niet een pizzaatje naar binnen heb gewerkt 😉

  • Volgens mij heb jij die balans echt 100% op orde, super fijn! Juist heel goed denk ik als je er niet zo heel bewust mee bezig bent, maar juist uit jezelf al gek bent op gezond eten, zodat je daar telkens weer naar terugvalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.