Happiness: Hoe ik positiever ben geworden

Een echte doemdenker ben ik nooit geweest. Ik was niet negatief, maar kon wel vaak flink balen van dingen. Ook als ik op die dingen zelf geen invloed had en er niets aan kon veranderen. Ik kon maar scenario’s blijven bedenken bij verschillende situaties: wat als…? Ook liet ik me vaak meeslepen in negativiteit van anderen. Waar ik ook last van had, was dat als ik verdrietig was of ergens van baalde, dan ik hier nogal in kon blijven hangen. Ik heb dit het afgelopen half jaar flink aangepakt en ben héél blij dat ik nu een stuk positiever ben. Het heeft een heel positief effect op mij en mijn omgeving gehad. Hoe ik dit heb gedaan?

IMG_1879

1. Relativeren
Herken jij jezelf in (één) van de bovengenoemde punten? Probeer het dan ook eens te herkennen in verschillende situaties. Ben je bijvoorbeeld boos op iemand of teleurgesteld over een bepaalde situatie? Probeer dan te ontdekken waar dat gevoel vandaan komt. Is het terecht dat je boos bent? Heb je er zelf ook invloed op gehad? Heeft het vergaande gevolgen? Waarschijnlijk valt het allemaal heel erg mee en ben je door erover na te denken al een stuk rustiger.

2. Buitenlucht
Ik zat 40 uur per week binnen op kantoor, iets wat ik anderhalf jaar geleden nog helemaal niet gewend was. Verder sport ik veel in sportschool en buiten de weekenden kwam ik dus helemaal niet zoveel buiten. Een tijdje geleden ben ik begonnen met na het werk naar buiten gaan, elke dag. Gewoon even wandelen bijvoorbeeld. Sinds een paar weken ga ik ook samen met mijn collega’s in de pauzes naar buiten om te wandelen. De buitenlucht doet me heel goed en zorgt ervoor dat ik me veel minder druk maak over allerlei situaties. Het maakt mijn hoofd leeg en helpt heel erg bij het relativeren.

3. Opstaan en doorgaan
Soms kun je iets niet relativeren omdat het je echt kwetst, raakt of iets met je doet. Ik kan bijvoorbeeld heel erg balen als ik een keer in huilen ben uitgebarsten of boos ben geworden om niets, omdat ik dat eigenlijk niet wil en anderen niet wil belasten met onnodige negativiteit. Wat ik dan denk is: het zal wel nodig zijn geweest, jammer maar helaas en de volgende keer beter. Waar ik ook over nadenk is waarom mijn emoties zo hoog opliepen en of dat wel echt nodig was. Eigenlijk heeft dit punt een beetje te maken met streng voor jezelf zijn. Af en toe jezelf streng toespreken kan echt helpen! Daarmee bedoel ik niet dat je emoties er niet mogen zijn, maar het is voor jezelf erg fijn als je deze onder controle hebt.

4. Elke week doelen stellen
Nog een punt dat mij heel erg heeft geholpen. Ik weet niet of je een liefhebber bent van plannen, maar mocht dat zo zijn, dan maak je misschien wel net zoals ik elke zondagavond een planning voor de week. Naast de planning kijk ik ook naar mijn doelen en ik schrijf er één of een aantal op. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals meer water drinken of een aantal sportlessen volgen maar ook grote dingen zoals kiezen voor meer me-time en nee durven zeggen.

5. Elke dag 3 positieve dingen opschrijven
Er kunnen nog zoveel vervelende dingen in een dag gebeuren, de kunst is om de leuke dingen eruit te pikken. Ook hier geldt weer: het kan iets heel kleins of juist iets heel groots zijn. Wat dacht je van een mooie zonsondergang, een fijne dag op je werk, een goed gesprek, een lekkere maaltijd, een fijne work-out, een mooi make-up product of een lekker geurtje: het kan allemaal! Als je dit voor het slapengaan doet, zul je met een positiever gevoel in slaap vallen én weer wakker worden.

6. Genieten en volhouden!
Als je hier bewust mee bezig bent, zul je héél snel verschil merken. Al na een aantal dagen had ik door dat het voor mij ontzettend goed werkt en dat het mijn dagen echt leuker maak. Inmiddels kijk ik terug op een aantal maanden waarin ik heel veel heb geleerd over mezelf en over positiviteit. Ik merk dat ik er zelf heel goed op reageer en er heel goed door in mijn vel zit. Daarnaast merk ik ook aan mijn omgeving dat dit een positief effect heeft.

18 thoughts on “Happiness: Hoe ik positiever ben geworden

 • Wat een leuk artikel. Super fijn dat je positiever bent geworden! Naar buiten gaan helpt mij ook heel erg, vooral nu de zon aldoor zo lekker schijnt! Doelen stellen is ook iets wat mij erg helpt, als ik ze dan behaald heb kan mijn dag niet meer stuk!

 • Wat een fijn en vooral inspirerend artikel. Vooral de buitenlucht ingaan is iets wat ik heel erg herken. Als ik niet lekker in mijn vel zit ben ik geneigd binnen te blijven hangen, hoewel juist naar buiten gaan je letterlijk nieuwe energie en écht positieve gedachten kan geven.

 • Wat leuk dat je dit artikel hebt geschreven! Ik merk zelf de laatste tijd ook dat ik ongelukkiger wordt door zo vaak binnen te zitten. Maar door een heel gedoe met mijn studiepunten, moet ik dit jaar een iets leger traject volgen. Maar ik haal wel enorm veel geluk uit mijn blog.
  Liefs,
  Yara

 • Mooi lijstje!
  Ik probeer ook dagelijks 3 positieve dingen op te schrijven. Ik merk dat dit me heel erg helpt om naar de leuke dingen te kijken en niet te focussen op de minder leuke zaken.

 • Heel mooi lijstje!
  Ik ga denk ik ook eens drie positieve dingen per dag opschrijven. Misschien steeds drie mooie dingen die ik die dag heb meegemaakt. De buitenlucht doet mij ook altijd erg goed. Als ik een hele dag binnenzit, voel ik me zoveel minder fijn dan wanneer ik buiten ben geweest.

  Liefs!

 • Mooie blogpost! Ik ben zelf ook door het afgelopen anderhalfjaar meer positiever in het leven gaan staan. Net zoals jij zei, door geluksmomentjes te noteren maar ook door mezelf niet altijd in negativiteit te laten hangen. Het fantastische is aan mijn mind nu dat ik als ik negatief denk er meestal een duwtje bij krijg om positiever te denken. Ik kan niet meer denken dat alles fout loopt want er is altijd een achterste van mijn gedachten dat dan zegt: ‘Nee Nikita, dit en dit en dit zijn wel nog goed’. Op zich is dat wel handig en dat gaat meestal automatisch omdat mijn hersenen er bijna op getraind zijn om het goede te zien in situaties, mensen, het leven …

 • Wat een inspirerend artikel Simone! Heel erg fijn om te lezen dat je nu een stuk positiever in het leven staat. Ik merk ook wel dat ik soms heel erg kan balen van iets, maar vaak is dat van korte duur. Ik ben ook wel iemand die heel erg kan genieten van de kleine dingen. Ik ga voor het slapengaan ook een lijstje maken met leuke dingen, dat is een goede tip!

 • Wat goed dat je zo positief blijft denken! Ik moet bekennen dat ik al snel negatief word als er iets vervelend gebeurd, dus deze tips zijn super handig! De wandelrondjes zijn inderdaad erg fijn en helpen enorm!

 • Super goed dat je zo bewust bent gaan denken en doen. Goede tips! De buitenlucht vind ik ook echt heerlijk en probeer nu een aantal keer per week ‘s avonds ook nog even te wandelen.

 • Wat ontzettend mooi dat je zo veel positiever bent geworden de afgelopen tijd en je geeft ook echt waardevolle tips. Ik herken er wel een aantal die er bij mij ook voor hebben gezorgd dat ik positiever in het leven sta. Buitenlucht vind ik ook onwijs fijn en soms geef ik mezelf ook even die positieve schop onder mijn kont om niet in negatieve dingen te blijven hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.