Simone's life

Blogmas: Mini pavlova’s (kerstdessert)

Mijn favoriete onderdeel van het kerstdiner is zonder twijfel het dessert. Ik ben sowieso al gek op toetjes en het kerstdessert is vaak extra speciaal en lekker. Ik besloot alvast de keuken in te duiken om te experimenteren met een dessert. Deze mini pavlova’s zijn niet heel moeilijk te maken, maar moeten wel een tijdje in de oven. Neem er dus even lekker de tijd voor en gebruik de oventijd daarna om lekker te relaxen, een warme chocolademelk te drinken, een spelletje te spelen of je alvast klaar te maken voor het kerstdiner.

minipavlova

Untitled_3

Wat heb je nodig voor 8 stuks?

Voor de pavlova’s

  • 125 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
  • 10 gram maizena
  • 125 gram suiker
  • 125 gram poedersuiker

Voor de topping

  • 200 gram Monchou (die in een kuipje)
  • 125 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • kersenjam of kersenvlaaivulling

kerstdessert

Hoe maak je de pavlova’s?

Belangrijk is dat je een (glazen of metalen) kom en de gardes van je mixer goed vetvrij maakt. Dit kun je doen door ze heel goed af te wassen en te drogen zonder ze aan te raken. Je maakt ze nog beter vetvrij door er met de oppervlakte van een opengesneden citroen langs te gaan. Splits de eieren en doe het eiwit in een kom. Begin het langzaam op te kloppen op de laagste stand en voeg beetje bij beetje de gewone suiker toe. Wanneer het eiwit begint te schuimen zet ik mijn mixer meestal harder. Nu klop je door tot het eiwit stijf is. Je kunt dan pieken maken met je garde én de kom zelfs op zijn kop houden zonder dat er iets uitkomt. Schep de poedersuiker en maizena er met een spatel doorheen. Doe dit rustig om het mengsel luchtig te houden.

Verwarm je oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel 8 hoopjes van het eiwit (ongeveer 2 eetlepels per pavlova) en vorm ze tot mooie rondjes. Schuif ze in de oven voor 2 uur. Je kunt ze eventueel al eerder maken en ze in een luchtdichte doos bewaren.

Voor het serveren klop je de slagroom met twee zakjes vanillesuiker stijf. Klop de Monchou in een andere kom luchtig en schep de slagroom hier ook weer rustig doorheen om het luchtig te houden. Schep de room op de pavlova’s en eindig met een eetlepel kersenjam of vlaaivulling. Je kunt ook nog een (kerst)chocolaatje toevoegen om het af te maken!

kerstdessert1

Q: Wat is jouw favoriete kerstdessert?

11 Replies to “Blogmas: Mini pavlova’s (kerstdessert)”

  1. Oeh, dat ziet er lekker uit zeg! Weet je dat ik echt heel vaak van pavlova gehoord heb, maar eigenlijk helemaal niet wist wat dat nu precies was? Ik ben nu eenmaal niet zo’n bakprinses haha! Hm mijn favoriete dessert? Ik ben niet echt een ijs-eter, dus als ik een restaurant iets na bestel is het vaak een stukje taart of een brownie. Niet origineel, wel lekker;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.