Happiness Healthy lifestyle

5 tips voor een goede nachtrust

Als er iets belangrijk is voor geluk in het leven is het wel een goede nachtrust. Slaap is niet voor niets een eerste levensbehoefte en dat heb je vaak pas door wanneer het even niet zo lekker gaat. Zoals ik al eerder heb gesteld is dat je geluk voor een deel zelf kunt maken. Dat deel draait vooral om het verminderen van chaos, stress, drukte én vermoeidheid. Niet kunnen slapen is héél vervelend en daarom kun je maar beter weten wat je kunt doen als schaapjes tellen even niet werkt!

Helaas spreek ik uit ervaring. ‘Vroeger’ had ik nooit problemen met slapen: als ik mijn kussen raakte dan sliep ik al en ik werd pas de volgende ochtend weer wakker. De afgelopen jaren heb ik me vééél druk gemaakt: om mijn studie, mijn werk, mijn doelen, mijn dromen et cetera en dit heeft zeker invloed gehad op mijn slaappatroon. De laatste tijd heb ik vaak nachten gehad dat ik echt heel erg slecht sliep en dat had ook echt een uitwerking op o.a. mijn humeur en energielevel gedurende de dag. Ik heb gemerkt dat een aantal dingen heel goed werkt en die heb ik dan ook voor jullie uitgewerkt.

1. Probeer ritme te ontdekken in je levensstijl
Wanneer slaap je wel goed en wanneer niet? Probeer dit in kaart te brengen. Als het goed is kun je nu een aantal verbanden leggen en zo dus achter de oorzaak van het slechte slapen komen. Ik merkte dat als ik ‘s avonds na tienen nog iets ging doen waar ik héél enthousiast over was, dat ik dan slecht sliep omdat het dan gewoonweg in mijn hoofd bleef opkomen. Toen ik dit doorhad, kon ik er ook wat aan gaan doen. Bijvoorbeeld nog even een boek lezen, met iemand kletsen, een vlog kijken of een kopje thee drinken. Kleine dingen: groot effect. Het stuiterende gevoel gaat weg en ik kan gewoon rustig in slaap komen.

2. Stel doelen voor jezelf
Hoeveel uur slaap werkt voor jou het beste? Sommige mensen functioneren het best op de welbekende 8 uur, maar er zijn ook mensen die zich veel fitter en energieker voelen als ze niet langer dan 7 uur slapen. Ook zijn er mensen die wat meer slaap nodig hebben. Probeer hier dus achter te komen door er gewoonweg mee te spelen. Als je een vaste tijd hebt waarop je op moet staan dan moet je dus in de avonden wat ruimte creëren om hiermee aan de slag te gaan. Het is slim ook voor een weekend doelen te stellen, want anders kun je het hele ritme weer in de war gooien. Máár: wees niet te streng; het is niet voor niets weekend!

3. Monitoren
Een goede manier om dit te doen is door je slaap te monitoren. Je hebt hiervoor smartwatches zoals bijvoorbeeld de Polar A360 of de Apple Watch maar het kan veel goedkoper. Je kunt namelijk heel gemakkelijk apps downloaden zoals ‘Sleep Cycle’. Voor €0,99 heb je dan je complete slaapritme in kaart. Op deze manier kun je zien wanneer je onrustig slaapt en wanneer je juist in een diepe rustige slaap bent. Door het te monitoren kun je je weer makkelijker aan je doelen houden en ritme te creëren. Eigenlijk hangt dit punt dus heel erg samen met de voorgaande punten.

4. Ben bewust bezig met je nachtrust
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar waarom je op zondagavond vaak niet goed in slaapt komt en onrustig slaapt. De reden hiervan is dat je met je hoofd al bij de nieuwe werkdag/week bent en dat je al beren op de weg ziet. Door een ritueel te creëren waarbij je op de avond zelf geniet, hoef je niet bezig te zijn met de volgende dag. Zo kijk ik op zondag graag een serie, maak daarna een avondwandeling in het donker en drink daarna een kop thee met kaarsjes aan. Omdat ik dit super fijn vind, ben ik veel minder bezig met wat me de volgende dag weer te wachten staat. Ontdek zelf wat jij fijn vind: in bad gaan, een boek lezen, een masker opdoen, een serie kijken, een kop thee of chocolademelk drinken, yoga of meditatieoefeningen doen: wat jij maar wil. Als je jezelf er maar helemaal prettig bij voelt!

5. Schrijf / praat van je af
Omdat het wel heel belangrijk is dat je dingen niet gaat wegstoppen is het wel heel goed om van je af te schrijven en / of te praten. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt, het belangrijkste is namelijk dat de informatie weg is uit je hoofd want dat creëert instant rust.

Q: Hebben jullie nog fijne tips voor een goede nachtrust?
Succes met ontspannen!

16 Replies to “5 tips voor een goede nachtrust”

 1. Dat ritme is inderdaad een hele goed om je bewust van te zijn / worden. Als je elke avond een beetje op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, gaat je lichaam daar op een bepaald moment aan wennen. Bij mij werkt dat heel goed. Ik merk het bijvoorbeeld altijd als ik een keer héél laat naar bed ga, ik kan dan gewoon veel moeilijker in slaap komen.

 2. Wat een goede tips! Ik doe om 10 uur de laptop uit en ga dan nog even lekker op de bank zitten met een kopje thee (vaak iets wat de nachtrust bevorderd) en ook mijn telefoonscherm zet ik op donker, dat werkt ook erg goed!

 3. Niet te veel inspiratie opdoen voordat je gaat slapen, dat is mijn tip haha! Ik kijk soms instagram of youtube of ik lees blogs en daar krijg ik heel veel inspiratie van en dan slaat mijn hoofd op hol en kan ik nooit slapen omdat mijn hoofd niet rustig is haha (al staat die tip er wel tussen)

 4. Fijne tips! Vooral van je af schijven of praten vind ik heel belangrijk. Als je dat niet doet ga je vooral als je in bed ligt malen en kom je ook niet goed in rustige slaap!
  Ik probeer er wel van bewust te zijn maar deze tips helpen zeker ook een goede weg op:-)
  Liefs, Nathalie

 5. Ik vind dit hele goede tips en vind ook zeker dat mensen een nachtrust iets serieuzer mogen nemen. Ik merk het echt aan mezelf als ik niet goed slaap. Wat mij helpt is om inderdaad bewust er mee bezig te zijn en denken ‘ik ga zo slapen’. Rustig klaarmaken ipv snel snel tandenpoetsen en make-up eraf. Ik luister sinds kort ook bepaalde video’s waar ik rustig van word. Totaal geen ASMR en eigenlijk juist iets heel engs hahah. Ik wil hier denk ik nog eens over schrijven, want het is vreemd..

  1. Oeeeh, nu ben ik heel benieuwd haha! Als ik iets engs kijk dan moet ik vaak nog iets vrolijks kijken zoals een vlog om weer even bij te komen haha! Maar idd een routine uitvoeren en niet zomaar ‘uit je dag’ stappen scheelt al zoveel!

 6. Wat een fijne tips! Ik merk dat ik de laatste maanden heel onrustig slaap. Als ik 6 uur heb geslapen, ben ik bek af. Maar als ik 8 uur of langer heb geslapen, ben ik ook bek af. Deze tips komen dus goed uit voor mij!

 7. Goede tips! Ik merk ook dat een goede nachtrust belangrijk is en ik vaak niet in slaap kan komen als ik nog tot laat zit te bloggen of iets. Dan blijf je daarna zo erover nadenken en schieten je weer allemaal ideeën te binnen (ook niet vervelend, maar voor je slaap niet bevorderlijk, haha!). Ik lees nu inderdaad ook wat, leg bewust mijn telefoon weg of doe nog wat yoga oefeningen. Wat je zegt over de duur van slapen, ga ik ook eens proberen. De ene dag voel ik me met 6,5/7uur slaap veel fitter, dan een dag met 8 uur slaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.