5 tips om jezelf te kunnen zijn

Het ervaren van geluk hangt van een aantal factoren af. Aan een aantal van die factoren kun je niets veranderen zoals aan erfelijkheid en grote gebeurtenissen in je leven die je zelf niet kunt sturen, maar daarnaast is er ook nog een deel van geluk dat je zelf kunt maken. Sinds ik dit heb geleerd tijdens mijn studie heb ik hier heel veel over gelezen en veel over nagedacht en ik ben tot één belangrijke conclusie gekomen. Geluk heeft heel veel te maken met weten wie je bent en wat je doelen zijn. Omdat ik hier zoveel mee bezig ben geweest, wil ik jullie vandaag een aantal tips geven.

1. Heel veel schrijven

Als je niet helemaal weet wie je nu eigenlijk bent en wat je graag wil doen, dan kan het heel goed zijn om hierover te schrijven. Het is niet zo dat je 1,2,3 een plan op papier hebt maar alle losse hersenspinsels kunnen je uiteindelijk wel helpen. Ik wil niet zeggen dat ik er al helemaal ben, maar als ik vergelijk hoe ik naar mezelf keek aan het begin van mijn studie, aan het einde van mijn studie en nu dan heb ik wel heel wat stappen gemaakt. Ik schrijf op wat ik leuk vind om te doen, wat ik graag nog zou willen doen, waar ik wel eens jaloers op ben bij anderen, waar ik van baal bij mezelf. Als je alles op papier hebt staan dan kun je het veel makkelijker ordenen dan in je hoofd.

DSCN4407

2. Probeer nieuwe dingen uit (alleen)

Een docent van mijn opleiding introduceerde eens het concept ‘drie nieuwe dingen per week’. Wat hij hiermee bedoelde is dat je elke week iets nieuws moet doen om het leven uitdagend en leuk te houden en ook om te ontdekken wat je leuk vind en wat niet. Het idee vind ik super, alleen een aantal eraan hangen vind ik wat minder. Geforceerd met nieuwe dingen bezig zijn als je hier geen zin in hebt, werkt naar mijn mening juist averechts.

Máár probeer nieuwe dingen uit. Voor mij werkt het heel goed om plannen in mijn eentje te maken. Eens ergens alleen gaan eten, alleen gaan wandelen, alleen een weekendje weg. Als je iets wilt doen wat je heel eng vind, dan kan het juist weer wel goed zijn om dit samen met iemand te doen. Er is niets fout, eigenlijk. Als het voor jou maar goed voelt!

3. Reflecteer op o.a. je geluk

Je kunt in je hoofd wel het plan maken om ermee aan de slag te gaan, maar het is ook slim om over de voortgang wat dingen op te schrijven, zo merk je het extra god als je stappen maakt. Ik heb bijvoorbeeld een Happiness Planner, dit is een (veel te dure, dat wel) agenda waarin je iedere dag wordt geïnspireerd met een mooie quote, waar ruimte is om te reflecteren op de dag, op te schrijven wat de leuke dingen waren, wat je hebt gegeten en wat je hebt gedaan.

Na elke maand is er een pagina om op de maand te reflecteren en alle positieve en negatieve dingen op te schrijven. Ook geeft de planner je nog een kijk op het grote geheel met een grote reflectie aan het einde van de planner. Zo ben je dus elke dag eventjes bezig met hoe je meer kunt genieten van de leuke dingen en hoe je de negatieve dingen achter je kunt laten.

IMG_6414

4. Wees kritisch

Het is héél lastig om nee te zeggen. Vooral tegen bijvoorbeeld je familie, je vriend of je vriendinnen. Toch is dit heel erg belangrijk voor het kunnen ervaren van geluk. Ik heb geleerd dat ik liever eerlijk ben, hoe iemand erop reageert is de keuze van die persoon. Als de persoon dichtbij je staat zal die je keuze (welke keuze dit dan ook is) respecteren. Mocht je een nare reactie krijgen, dan weet je meteen ook weer hoe dit zit. Een aantal contacten zijn hierdoor wel gesneuveld bij mij, recent nog. Maar ik ben liever eerlijk dan dat ik dingen met tegenzin doe. Ik heb het dan wel over dingen in mijn vrije tijd, want er blijven natuurlijk altijd dingen in het leven die wat minder leuk zijn en die wél moeten.

Het is vooral een keer doen en dan merk je wat een vrijheid dit oplevert. Ook naar jezelf toe moet je soms kritisch zijn. Zo weet ik van mezelf dat ik sportief ben en dat ik beter in mijn vel zit als ik regelmatig train. Soms heb ik daar geen zin in en soms kies ik er dan ook voor om niet te gaan, waar ik dan achteraf weer van baal omdat ik me lui voel. Ik moet dan ook van mijzelf heel bewust kiezen voor wel gaan en achteraf genieten van het fijne fitte gevoel of niet gaan en daar ook heel bewust gebruik van maken door lekker uit te rusten of iets anders op te pakken bijvoorbeeld.

geluk ervaren

5. Geniet bewust

Ga je iets doen waar je zelf helemaal achter staat en waar je naar uit hebt gekeken? Geniet hier dan bewust van door een aantal keren per dag te bedenken hoe de dag is, wat je al hebt meegemaakt, wat de mooie momenten zijn en ga zo maar door. Maak ook veel foto’s, dat helpt bij mij altijd om het fijne moment van die leuke dagen even terug te halen. Ik heb hiervoor ook de app TimeHop geïnstalleerd. Elke dag herinnert deze app me aan momenten van de afgelopen jaren op dezelfde dag doordat deze app gekoppeld is aan je fotogalerij, Instagram, Facebook en eventueel ook Twitter.

Ik ben totaal geen expert, maar ben hier wel heel veel mee bezig geweest en het heeft mij geholpen meer en vaker geluk te ervaren. Het is een beetje een lang verhaal geworden, dus cheapeau als je het helemaal hebt gelezen! Ik hoop dat ik, ook al is het maar één iemand, hiermee heb kunnen helpen!

– Simone

21 thoughts on “5 tips om jezelf te kunnen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.