5 tips om fit te blijven met een kantoorbaan

Ik werk nu ruim een jaar fulltime op kantoor en ik moest zeggen dat ik daar enorm aan moest wennen. Ik ben een fanatieke sporter en had daarom niet gedacht dat het een probleem zou zijn, maar toch merkte ik het wel hoor. Jarenlang heb ik bijbaantjes gehad in winkels en de horeca. Veel lopen, staan en altijd bezig zijn zonder dat je daar bewust mee bezig bent maakt je fitter dan ik had gedacht. Mijn eerste fulltime baan nadat ik was afgestudeerd ging nog een stapje verder: dit was namelijk in een sportschool. De overstap naar kantoor was voor mij dan ook best wel groot. Inmiddels heb ik ontdekt hoe je ook met een kantoorbaan fit kunt blijven en ik deel vandaag dan ook vijf tips met jullie.

IMG_6709

1. Track je beweging
Als je niet zo’n fanatieke sporter bent heb je misschien helemaal niet door hoe weinig je beweegt als je op kantoor werkt. Mijn nr. 1 tip is dan ook echt om je beweging voor een tijdje (bijvoorbeeld één week) bij te houden. Je kunt dit met een dure tracker doen die je zelf aanschaft, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een van iemand lenen voor korte tijd of gewoon een simpele app op je smartphone gebruiken. Na een week tracken kun je heel duidelijk zien hoeveel je beweegt, op welke momenten dit is en hoeveel extra beweging je zou kunnen gebruiken.

2. Stel een plan op
Aan de hand van die informatie kun je een plan opstellen. Zorg ervoor dat dit plan past bij je doelen. Wil je echt fit worden, afvallen, aankomen, sterker worden of gewoon wat gezonder leven? Wat ik persoonlijk als minimum van je plan zou aanhouden is 6 keer per week 30 minuten beweging. Elke dag is nog beter! Niet alleen voor je fysieke, maar zeker ook voor je mentale gezondheid. Daarbij zou ik zelf ook nog gaan voor +- 3 workouts, maar dat ligt natuurlijk aan je persoonlijke doelen.

3. Streef je doelen na
Een plan maken is één, maar je doelen ook nastreven is natuurlijk minstens zo belangrijk. Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt bereiken en mijn tip is dan ook dit ergens op te schrijven waar je het regelmatig terugziet, zoals bijvoorbeeld in je agenda. Voor mij persoonlijk werkt dit erg motiverend. Daarnaast is het gewoon doen. Misschien is het wennen in het begin en heb je af en toe geen zin, maar al heel snel zul je resultaat merken. Met heel snel, bedoel ik echt snel. Al na een week of twee merk ik zelf dat ik lekkerder in mijn vel kom te zitten, fitter ben, me minder moe voel en minder hoofdpijn heb. Zodra je dat gevoel bereikt, weet je waar je het voor doet en is het minder lastig om vol te houden!

4. Kies voor beweging waar je plezier in hebt
Ben je gek op dansen en haat je hardlopen? Waarom zou je jezelf dan kwellen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je lichaam niet helemaal meewerkt en je jouw lichaam niet kunt belasten met een ‘echte’ sport. Dat is geen enkel probleem. Ook zonder sport kun je een fitte levensstijl hebben. Wat voor mij helpt is naast de workouts die ik in de sportschool doe is naar buiten gaan. Ik vind het heerlijk om na een dag op kantoor buiten te zijn en of ik nu wandel, hardloop of bootcamp: het laat me allemaal fitter voelen. Kies voor beweging waar jij je goed bij voelt en je zult snel resultaat merken. Wil je echt graag binnen blijven, dan kun je ook op deze manier je doelen behalen. Denk aan een hoolahoop, gewichtjes, een hometrainer of een simpel springtouw. Ook huishoudelijke taken zoals een flinke schoonmaakbeurt van je huis kunnen voor beweging zorgen!

5. Laat je horen
Natuurlijk hoef je niet alleen in je eigen tijd te bewegen. Als je baas slim is, denkt hij met zijn medewerkers mee. Bewegen is gezond en zorgt voor meer concentratie op de werkvloer. Laat weten aan je collega’s dat je graag wat meer zou willen bewegen en wie weet sluiten er wel meer collega’s bij je aan. Je zou bijvoorbeeld een wandeling kunnen maken tijdens de lunchpauze!

IMG_3423

Daarnaast is je voeding natuurlijk ook heel erg belangrijk. Omdat dit een onderwerp is waar ik nog wel uren over door kan kletsen, heb ik besloten hier een apart artikel over te maken. Deze zul je binnenkort op mijn blog kunnen vinden!

13 thoughts on “5 tips om fit te blijven met een kantoorbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.