Happiness Healthy lifestyle

5 tips voor een betere concentratie

Heb je er moeite mee om je gedachten erbij te houden op je werk, op school of tijdens het studeren? Ik ken het. De ene keer ben ik heel gefocust en barst ik van de concentratie. Dan kan ik het ene na het andere puntje op mijn to do list afstrepen, maar de andere keer lukt het me niet om hard door te werken. Dat is dan niet omdat ik niet hard wil werken, maar omdat het gewoon niet lukt: heel frustrerend. De laatste tijd heb ik gemerkt dat er een aantal manieren zijn waardoor ik me beter kan focussen en vandaag deel ik deze graag met jullie.

DSCN4615

1. Begin je dag / week goed
Ik zie het weekend als een fundament voor de rest van de week. Zelf vind ik het heel fijn om elk weekend wel iets leuks te doen maar ook tijd in te plannen voor mezelf. Lekker uitrusten en tijd nemen voor de dingen waar ik door de week geen tijd voor heb, zoals mijn nagels laten doen, lekker shoppen, lunchen, koffietje drinken, bloggen, op de bank series kijken, lekker koken etc. Doe vooral dingen die je leuk vind en waar je energie van krijgt want dat zorgt voor een goede basis voor de nieuwe week.

Dingen die echt geregeld moeten worden kunnen vaak alleen door de week heen en niet in het weekend. Telefoontjes die ik moet plegen doe ik eigenlijk altijd al ‘s ochtends vroeg, zo vroeg als het kan. Dan ben ik er meteen vanaf en hoef ik er de rest van de dag niet meer over na te denken, waardoor ik me kan focussen op mijn werk.

2. Verdeel je taken
Dit kan soms best wel eens lastig zijn. Op mijn werk heb ik een heleboel vaste taken maar daarnaast komen er áltijd onverwachte meetings en andere taken bij die ook gedaan moeten worden. Soms stapelt het werk zich echt op en zie ik door de bomen het bos niet meer als ik niet ga ordenen. Ik zet dus sowieso mijn vaste taken op papier en hang hier ook een dag aan. Ook laat ik ruimte over voor onverwachte dingen, zodat ik altijd uitkom met mijn werk. Naast het plannen van mijn werk plan ik ook alvast de dingen in die ik verder echt moet of wil doen. Zoals bijvoorbeeld sporten of een etentje met een vriendin. Ik zet dit meteen in mijn agenda zodat ik het overzicht kan behouden. Ik weet dan precies waar ik nog tijd heb en zorg er ook voor dat er gaatjes blijven voor me-time. De tijd waarin ik dan werk, besteed ik veel effectiever.

3. Geef er aan toe
Acht uur lang je concentratie bewaren, dat kan helemaal niemand. Daarom mag je er best eens aan toe geven als je even je gedachten wil verzetten. Dit kun je natuurlijk doen in je pauzes: klets met collega’s, scroll even doelloos door je telefoon of ga lekker naar buiten. Soms kun je echter niet wachten tot de pauze. Wat ik dan altijd doe is even wat te drinken pakken, af en toe een snackje nemen en eventjes een paar blogs van anderen lezen. Ook kijk ik soms echt wel eens op mijn telefoon om daarna weer hard aan het werk te gaan. Als ik mijn gedachten éven verleg kan ik daarna weer volledig op mijn werk focussen.

4. Gebruik je creativiteit
Niet alles kan leuk zijn. Zowel op je werk als op je studie zullen er vast taken / vakken bijzitten die je niet helemaal liggen. Juist bij die dingen vind ik het leuk om mijn creativiteit te gebruiken. Ik denk dan bij mezelf: wat kan ik doen om deze taak leuker / efficiënter / makkelijker / sneller te maken? Soms komt daar niets uit, maar soms ook wel. Het kan iets kleins zijn zoals je Excel bestanden verdelen in kleurtjes zodat je precies kan zien wat je wanneer moet doen of een nieuw systeem bedenken om je info handig te bundelen. Ook ben ik gek op het gebruiken van leuke stationary om mijn aantekeningen leuker en duidelijker te maken. Soms krijg ik ook wel eens een ingeving over bepaalde dingen die ik dan doorstuur naar mijn baas en ook al blijkt het niet altijd een goed idee te zijn: het is altijd leuk om mee te denken.

5. Daag jezelf uit
Dit doe ik eigenlijk met heel veel dingen: oefeningen in de sportschool die ik niet leuk vind, huishoudelijke taakjes en ook taken op mijn werk: ik daag mezelf uit het te doen en mezelf te verbeteren. Daar kun je zelfs ook een beloning aan hangen. Voor mij helpt dit heel erg om mijn concentratieboog te vergroten. ‘Als ik deze week de hele week heel hard werk en vooruit werk voor mijn vrije dag volgende week dan kan ik op deze vrije dag extra genieten van een lekkere lunch’, dat soort dingen. Door jezelf uit te dagen verleg je zo nu en dan je grenzen en dat geeft mij persoonlijk zo’n powerboost dat ik weer vol motivatie zit!

Wat is jouw ultieme tip voor een betere concentratie?

Lees ook:
– 5 tips om jezelf te kunnen zijn
– 7 tips om beter in je vel te zitten

– 5 tips voor een goede nachtrust

20 Replies to “5 tips voor een betere concentratie”

 1. Heel fijne tips! Ik moet nu eigenlijk ook nog iets doen voor school, omdat ik het heb uitgesteld, maar ik heb ook een heel lange dag op de hogeschool gehad. Je kan wel raden hoeveel concentratie ik nu nog heb.

 2. Leuke tips weer die je deelt! 8 uur lang concentreren, dat kan niemand volgens mij! Door je ‘geef er aan toe’ herinner ik me een les Bedrijfspsychologie waarbij we een klein experiment deden en regelmatiger, maar kortere pauzes van de les hielden. Micropauzes eigenlijk. Niet iedere pauze hoeft een kwartier of een halfuur te duren (soms maken te lange pauzes me net suf om weer te beginnen, herken je dat ook?), soms even aandacht verschuiven en je kan er weer tegenaan 🙂

 3. Wat een fijne tips geef je! Sommige pas ik ook al graag toe, zoals af en toe een pauze nemen op mijn werk door bijvoorbeeld 2 minuten door mijn telefoon te scrollen of wat drinken te halen. Een goed begin van de dag en me-time op z’n tijd zijn inderdaad ook heel belangrijk. Ik heb weleens de neiging om aan één stuk door hard door te werken, maar het werkt eigenlijk zoveel fijner als je in het weekend goed uitgerust bent.

 4. Ik ben ook echt totaal zo’n persoon die 8 uur lang door kan gaan met 0 concentratie. Ik wil het dan gewoon af hebben maar dat lukt niet. Dan besluit ik vaak ook om toch maar te stoppen of een pauze in te lassen.
  Liefs,
  Elles

 5. De ene dag heb ik hier inderdaad meer last van als de andere. Vooral als mijn telefoon naast mij ligt is mijn concentratie 0. Ik leg dus vaak mijn telefoon gewoon even op een plek waarbij ik niet continu kan kijken. Als mijn concentratie echt ver te zoeken is geef ik er maar aan toe, niet altijd handig maar soms wel het beste haha!

 6. Fijne tips! Ik heb echt het concentratievermogen van een… ja, wat eigenlijk? ‘t Is niet goed in ieder geval, haha. Wat mij toch echt het beste helpt is om aan het begin van de dag te kijken wat ik moet doen, dat op papier te zetten en dan langzaam gaan strepen.

 7. Super fijne tips Simone! Ik probeer ook altijd een lijstje te maken met dingen die ik per dag moet afmaken, waardoor ik nooit het overzicht verlies. Af en toe een pauze nemen is voor mij ook echt een must!

 8. Fijne tips! Wat mij altijd helpt om me beter te concentreren is heel eventjes te deur uit te gaan voor een korte wandeling in de buitenlucht, of desnoods een boodschap in de supermarkt. Superchill als je daarna weer fris aan de slag kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.