30/30: Ik ga een challenge met mezelf aan

Ik heb weer iets bedacht hoor! Vandaag begint de maand september en hiermee voor mij ook een nieuwe challenge. Zoals jullie misschien al wel eerder op mijn blog hebben gelezen sport ik veel. Ik train minstens 4 keer per week in de sportschool en haal hier heel veel voldoening uit. Toch zette het nieuwsbericht over de gevaren van stilzitten van vorige week mij flink aan het denken. Naast actief trainen is het belangrijk om genoeg te bewegen in het dagelijkse leven, vooral als je voor je werk of studie veel stilzit.

Untitled_3

Kantoorbaan
Nog nooit eerder heb ik zoveel gezeten als nu. Mijn eerste ‘echte’ baan na mijn afstuderen was in een sportschool. Natuurlijk zat ik daar nooit en liep ik constant rond en was eigenlijk altijd in beweging. Toen ik afgelopen december overstapte naar een nieuwe baan als Online Editor heb ik dat wel gemerkt. Het stilzitten viel me zwaar, ik had serieus pijn in mijn hele lichaam als ik heel de dag zat. Toch merkte ik dat ik er héél snel aan wende en nu voelt het eigenlijk heel gewoon. Helaas. Zoveel zitten is natuurlijk helemaal niet goed en ik ervaar ook best wel wat klachten door al dat zitten zoals bijvoorbeeld heel veel buikpijn en pijn in mijn nek en schouders. Tijd om verandering aan te brengen!

IMG_5888

30 dagen lang minstens 30 minuten bewegen
4 keer sporten is natuurlijk prima. Daarnaast doe ik vaak ook nog één keer extra cardio. Omdat ik buitensporten ook wel heel fijn vind naast alle uren in de sportschool pik ik ook bootcamp weer een beetje op. Maar hiernaast is het zeker mogelijk om elke dag te bewegen. De fiets pakken om nog even een rondje te maken, een stuk wandelen, hardlopen, hoepelen, touwtje springen: alles kan. Ik heb besloten dat ik de komende 30 dagen ELKE dag minstens 30 minuten te bewegen. Op de dagen dat ik echt train ga ik hier natuurlijk ruimschoots overheen maar op andere dagen is dit echt het minimum.

IMG_7949

Voeding
Ik ben de afgelopen jaren héél veel bezig geweest met voeding. Ik ben nu 23 en sinds mijn 16e heb ik me steeds meer in voeding verdiept. Ik heb verschillende sporten en manieren van eten uitgeprobeerd (helemaal in het begin Sonja, later BodieBoost, My Killerbody Motivation, If It Fits My Macros) maar ben er inmiddels uit wat voor mij het beste werkt. De 80/20 methode is voor mij ideaal. Ik eet voor 80% gezond (vers, eiwitrijk, redelijk clean) en daarnaast mag ik zo nu en dan even cheaten. Al die tijd heb ik vlees én vis gegeten en daarnaast ook gevarieerd met vleesvervangers. Ik ben nu op het punt dat ik het vlees eten wil afbouwen om zo te ontdekken wat dit voor mij gaat doen, uiteindelijk wil ik zelfs proberen wat plantaardig eten voor mij gaat doen.

Verwachtingen
Ik verwacht minder last te gaan krijgen van mijn ‘zit-klachten’ en me daarnaast energieker te voelen doordat ik vaker buiten ben. In oktober wil ik een nieuwe grote challenge oppakken, maar daar vertel ik later meer over, het heeft in ieder geval met het puntje ‘Voeding’ te maken!

Q: Wie doet er met mij mee?

32 thoughts on “30/30: Ik ga een challenge met mezelf aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.